Resum per capítols: TIRANT lo BLANC


Resum breu
El cavaller Tirant lo Blanc conquesta l'Imperi de Constantinoble alhora que conquesta el cor 💖 i el cos de la princesa 👑 Carmesina, filla de l'emperador.

Altres dades tècniques: Reseña: Tirant lo Blanc


tirant lo blanc: episodis amorosos text adaptat-joanot martorell-9788415192947

Resum per capítols
Tirant arriba a Constantinoble i s'enamora 💕 de Carmesina
Capítol 117: Com va arribar Tirant a Constantinoble i què li va dir 👅 l'emperador

Tirant arriba a Constantinoble, on l’Emperador li presenta a l’emperadriu, de dol i tancada en una cambra arran la mort dels seu fill a mans dels turcs. Tirant en veure-la trista per la mort del seu fill, i perquè té por de caure presonera dels turcs, tracta de consolar-la; l’hi aconsella deixar d’estar trista i abandonar el seu dol per la mort del seu fill en el combat.

Capítol 118: Com Tirant va ser ferit al cor per una fletxa 💘 que va tirar-li la deesa Venus perquè mirava la filla de l'emperador
Mentre l’emperador diu unes paraules a Tirant, ell està observant a Carmesina la filla de l’emperador. Al cap d’una estona l’emperador se l’emporta de la cambra on estan.
Diafebus cosí de Tirant, en veure tirant molt trist li pregunta quin mal té, Tirant li contesta que no ho pot saber i es posa a plorar i sanglotar.Diafebus ho veu i s’adona de que el mal que té era que estava enamorat i comença a burlar-se de tots els que estimen i no demostren el seu amor.


Tirant malalt d'amors. Diafebus, confident i mitjancer de Tirant

Capítol 119: Paraules de consol que Diafebus 👨 diu a Tirant veient-lo caigut a la trampa d'amor
Diafebus aconsella a Tirant que no manifesti el seu mal d’amor. Diafebus conta a Carmesina l’amor del capità. El súbdit torna a ell , consola amb les paraules i l’abraçada de Carmesina al seu cap. La infanta entra a la seva cambra i li explica el cas de Tirant a una donzella de la seva confiança. Aquesta dona era la filla del duc de Macedònia, Estefania. També apareix la dida de Carmesina, la Viuda Reposada. Tirant es disculpa davant del emperador i li diu que la seva indisposició es deguda a mals de mar i no al defalliment amorós. El capítol amb el desconcert de Diafebus que no compren la tristor de Tirant quan hauria d’estar content per haver vist a missa a la infanta.

Capítol 120: Lamentació d'amor 💔 que fa Tirant
Tirant està molt trist perquè estima a una dona però aquesta no li correspon. Ell mai a perdut una batalla però l’amor per aquesta donzella l’ha llençat a terra i l’ha fet perdre. Pensa que els que estimen com es degut sempre tenen mala sort.

Capítol 121: Explicacions que fa Diafebus a Tirant, consolant-lo dels seus amors 💞
Diafebus no deixa seguir a Tirant i li aconsella que no aconseguirà res en un dia que per aconseguir l’amor de Carmesina necessitarà enginy i esforç. Li diu que no pot dir el primer dia que està enamorat de Carmesina perquè embrutarà el seu nom i la seva categoria, i ha de callar, no explicar-ho a ningú i utilitzar el seny. Tirant mana a Diafebus que li portés un llibre d’oracions a l’infanta, un dels millors llibres de l’època on explica històries especials.
Quan li van oferir el llibre, es queda sorprès, creu que un llibre tan bonic només pot ser per a una donzella reial i li dona a Carmesina. Ella li proposa a l’emperador que anessin a buscar a Tirant i als musics i fessin festa, que està cansada del dol i l’aflicció.
Tirant va anar a la festa i li va demanar a l’emperador si podia ballar amb l’infanta. Van ballar i Tirant va tornar molt content a la posada.
L’endemà va fer un convit per Tirant amb tota la cort. I després dels balls, el va convidar a una visita a cavall per tot el poble.
L’emperador va fer que Tirant sopés al castell i Tirant li va dir que li semblava molt injust que es tractés d’infanta a la seva filla quan seria la seva successora. Li va proposar el canvi a princesa i ell va acceptar. La va convidar al consell, ella normalment no hi anava, però ara volia veure a Tirant i això també podria ajudar-li per aprendre a governar.

Tirant declara el seu amor a Carmesina

Capítol 126: Com Tirant va contestar el que l'emperador 👑 li demanava
La princesa fa cridar a Tirant després de dinar per parlar i ballar. Quan Tirant ho sap, es dirigeix al palau. Ballen molta estona davant l’emperador fins que se’n va a la seva habitació i ells se’n van a parlar. Carmesina li diu que veu com ho està passant malament i que s’ho expliqui, ell no vol explicar-ho, no vol que ho sàpiga. La princesa li diu que pel que més estima en el món s’ho expliqui i ell li contesta que si arriba aquest secret al seu pare el matarà. Ella jura que no ho dirà a ningú. Tirant confessa que estima a una persona.

Capítol 127: Com la princesa va insistir a Tirat que li digués qui era la senyora 👩 que ell estimava tant
La princesa va insistir en preguntar-li a Tirant qui era la dona a la que ell estimava tant i ell en lloc de dir alguna cosa va treure de la seva màniga un mirall, li va donar i li va dir que la imatge que hi veiés allà li podia donar la vida o la mort.
La princesa va agafar ràpidament el mirall pensant que hi trobaria alguna dona pintada, però al veure’s reflectida no es creia que algú pogués demanar l’amor d’una dama sense dir cap paraula.
Van venir la Viuda Reposada i Estefania i al trobar-se a la princesa tant contenta li van preguntar que d’on havia tret aquell mirall tan bonic i Carmesina els va explicar la situació que acabava de passar al Tirant. Estefania s’ho va prendre bé però pel que fa a la Viuda tot el contrari, aquesta s’ho va prendre tan malament que va dir-li a la princesa que ella no en sabia res de la vida i que no podia anar-se’n amb Tirant perquè no estaria bé, seria un deshonor per ella i la seva família i la gent en parlaria molt malament.
Al acabar la princesa se’n va anar al seu compartiment molt esverada i plorant per les paraules de la Viuda i Estefania la va seguir. Li va dir que no havia d’angoixar-se ni fer-li cap cas a la Viuda dient-li la seva opinió i explicant-li que hi ha tres menes d’amor que gairebé ningú sap: virtuós (basat en l’honor, el renom i la fama), viciós (interessat en anar-se al llit amb l’altre) i profitós (interessat en el regals i el profit de la persona estimada).
L’endemà Tirant li va dir a Diafebus que anés al palau i parlés amb la princesa per veure la seva opinió sobre l’escena del mirall. Va anar i va poder comprovar que la princesa estava molt contenta, després van fer una mica de broma i seguidament Diafebus va anar a explicar-li a Tirant la conversa.
Per la nit Tirant i Diafebus van anar al palau per a veure les seves dames però Tirant va sentir que Carmesina no estava de bon humor. Ell li va preguntar i ella li va contestar: La meva conducta no és bona.

Amors de Diafebus i Estefania 💑
Capítol 146: La sentència que l'emperador va dictar contra els cavallers, ducs 🏰 i comtes presoners
Diafebus va anar a la cambra de la princesa però la primera en trobar-se va ser Estefania. Li va dir que li estaria molt agraït si volgués fer-lo digne de ser el seu servidor més proper dient-li que l’amava per sobre de tot, però que si d’altra banda li nega ella haurà perdut la gentilesa i la condemnaran a l’exili. Quan va acabar ella li va dir amb una cara molt afable que dos contraris no poden estar junts i que la pregunta que ell li fa parla molt malament d’ell mateix innecessàriament. Segueix dient-li que no es desesperi pel seu poc amor que l’estima més del que demostra i ell en pensa.
De cop i volta entra el cambrer de l’emperador i li diu a Diafebus que l’emperador el demanava i li demana a Estefania que l’esperi allà.
Després de parlar amb l’emperador va tornar a la cambra i la va trobar plorant i ell va començar a consolar-la però va entrar la princesa i Diafebus no va deixar que se’n anés. Plaerdemavida va dir-li a la princesa que les mans de Diafebus no s’havien avorrit gaire ja que estava amb la cosa que més amava.
Plaerdemavida confessa a qui estima, a Hipòlit.
Carmesina parla del que sent per Tirant i Estefania per Diafebus, que se’n va a escriure una nota. Mentrestant Diafebus vol besar a la princesa però aquesta s’hi nega i ell s’enfada, després la princesa li demana a Estefania que parli amb ell.
Diafebus aconsegueix besar-li la mà a Carmesina i després la boca a Estefania, que deixa que ell li toqui els pits i trobi la nota.

Capítol 147: La nota 📝 que va fer Estefania de Macedònia a Diafebus
A la nota Estefania li diu a Diafebus que el pren com a marit i senyor, i li ofereix el seu cos sense frau ni engany, a més a més de diners, joies i roba. També diu que si ella anés en contra d’això se li acusaria de falsa i mentidera i firma amb el seu nom i la seva sang.

Somni 💭 fingit de Plaerdemavida

Capítol 162: La resposta que la princesa 👑 va donar a Tirant
Tirant està trist perquè l’endemà la princesa s’anirà amb l’emperador a la ciutat. Buscant una solució entre la princesa, en Tirant, l’Estefania i el conestable Diafebus, cosí de Tirant, decideixen fer un trobament en la cambra de la princesa.
Sense que ells s’adonin, una donzella anomenada Plaerdemavida, sospita alguna cosa es fa la dormida i per veure-ho tot.
Al dia següent explica tot el que va passar (a la princesa i l’Estefania) com si es tractés d’un somni.

Capítol 163: El somni que va tenir Plaerdemavida 👩
En aquest capítol la donzella Plaerdemavida, relata tot el que va passar a l’habitació de la princesa: els jocs amorosos entre Tirant i la princesa i l’acte sexual entre l’Estefania i en Diafebus.
Després de la missa l’emperador i la princesa se’n van. A l’hora d’acomiadar-se de la princesa, Tirant es cau del cavall però s’excusa dient que el cavall tenia mal.

Capítol 189: Les grans festes 🎉 que l’emperador va fer per als ambaixadors del Soldà
Tirant entra a la cambra de la princesa, sense el seu permís. La princesa li demana que se’n vagi però, sense adonar-se, comencen a flirtejar i a besar-se quan, de sobte, arriben l’emperadriu i després l’emperador. La princesa ajuda a amagar-se a Tirant, primer sota una pila de roba, després sota uns matalassos i, finalment, a una cambra apartada. Tirant no és descobert.
L´emperador fa festes de vuit dies en les quals un cavaller desconegut, anava llançant per terra qualsevol rival.
Davant de l’admiració de la concurrència Tirant es disposa a lluitar amb ell. Quan el desconegut se n’adona vol retirar-se però l’obliguen a lluitar. Quan passa per davant de Tirant, alça la llança, però Tirant, desesperat, llança la seva al terra i perd.
Tot seguit es descobreix que el cavaller misteriós es en Diafebus.


Consells de Plaerdemavida a Tirant
Capítol 214: Parla Plaerdemavida
Plaerdemavida li retreu a Tirant el seu temor a la princesa quan en les batalles és sempre valent i vencedor. Ella li promet que li ajudarà a guanyar l’amor de Carmesina.

Capítol 215: El consell dolent 💥 i condemnable que la Viuda Reposada va donar a la princesa contra Tirant
La Viuda Reposada li explica mentides sobre Tirant a la princesa, com que ell només vol la corona i Carmesina comença a plorar.
La Viuda Reposada també explica mentides sobre les donzelles i diu que l’Estefania està embarassada.

Esposalles 👰 de Diafebus i Estefania. Facècies de Plaerdemavida.
Capítol 220: Resposta de l’emperador a Tirant
En Tirant i la princesa supliquen a l’emperadriu i l’emperador el matrimoni entre en Diafebus i l’Estefania. Estefania, ignorant el consentiment de la reina, segueix plorant tancada a la seva cambra.
Aquella mateixa nit Plaerdemavida posa cinc gats a la finestra de la la núvia i crida a l’emperador per que aquest escolti els crits de l’Estefania.
L’emperador li esmenta a Plaerdemavida que, si pogués, deixaria la seva esposa i es casaria amb ella. La donzella li repeteix a l’emperadriu el que ha dit el seu marit i aquesta es burla dient que no serviria per a res perquè a ell no se li aixeca.


Estefania i Plaerdemavida confidents i mitjanceres de Carmesina i Tirant. Diàlegs sobre amor 💗
Capítol 228: Raonament que fa la duquesa Estefania de Macedònia a la princesa 👑
L’Estefania li recomana a la princesa que no faci cas de l’amargada de la Viuda i li demana opinió sobre que Tirant es presenti a la seva cambra aquella nit. A Carmesina li agrada la idea.
Plaerdemavida li explica a Tirant que demà la princesa li toca banyar-se i se les inventarà per ficar-lo al llit amb ella nua. Ell tot content li agraeix però li diu que mai l’obligaria a fer alguna cosa a cap donzella i menys a la princesa que ama més que a la seva pròpia ànima.
L’emperador li diu a la princesa que busqui els músics per alegrar als cavallers abans de partir a batalla, però ella es nega.

Capítol 229: Com Plaerdemavida va donar ànims a Tirant
Plaerdemavida insisteix i li diu que ha de fer com a las batalles, imposar una mica de força a la princesa, per demostrar el seu valor, ferint-la quan estigui al llit nua.
L’emperador avisa a Tirant de la seva partida però aquest no li fa ni cas quan veu a Carmesina amb una camisa blanca mig transparent i sense res a sota.
Plaerdemavida diu que si ella tingués la corona i hagués parit a Carmesina, la casaria amb Tirant.

Capítol 230: Les raons que van tenir Tirant, la princesa 👑 i Plaerdemavida
Tirant li diu a la princesa:


- Qui promet es compromet.

La Carmesina li retreu que no hi han testimonis de la promesa i Plaerdemavida li contesta que, en afers amorosos, no calen testimonis.
L’emperador pensant el que va dir Plaerdemavida, li pregunta a la princesa si es vol casar amb Tirant. Ella, avergonyida, contesta que quan torni de batalla ja es veurà.


Tirant contempla Carmesina durant el bany 🛀
Capítol 231: Com Plaerdemavida 👩 va posar Tirant al llit de la princesa
Plaerdemavida va ficar a Tirant en una caixa amb un forat, al bany de Carmesina. La princesa es banya amb Plaerdemavida i la Viuda Reposada. Després Plaerdemavida despulla a Tirant i intenta que es fiqui al llit amb Carmesina però ell es nega a fer-ho sense el consentiment de Carmesina i la donzella s’enfada amb el cavaller.


Plaerdemavida introdueix Tirant al llit de Carmesina 👑
Capítol 232: Reny que Plaerdemavida fa a Tirant
La donzella s’enfada amb Tirant i l’amenaça amb delatar-lo.


Conseqüències. Tirant es trenca la cama.
Capítol 233: Rèplica de Tirant 👨 a Plaerdemavida
Al final Tirant es fica al llit de la princesa mentre ella dormia i comença a tocar-la per tot arreu. Carmesina es desperta, s’espanta i crida. La Viuda Reposada crida amb el crit de Carmesina, despertant a totes les donzelles i provocant gran remor a palau. Quan arriben els seus pares a la cambra, ella disimula dient que s’ha espantat amb una rata.
Mentrestant Tirant escapa amb l’ajuda de Plaerdemavida, saltant des d’una finestra.


Els amors 💕 d’Hipòlit i l’Emperadriu
Capítol 248: El principi dels amors d’Hipòlit i de l’Emperadriu
Tirant escriu una carta i li dona a l’Hipòlit per que li donés a la princesa. Després, Hipòlit  es troba amb l’Emperadriu i parlen sobre Tirant. Ella afirma patir molt per la cama de Tirant i s’adona que l’Hipòlit també sofreix, però d’amor.

Capítol 249: Com l’Emperadriu va demanar a Hipòlit qui li feia aquell mal 💅
L’emperadriu demanà a Hipòlit que no tingui vergonya i li expliqui qui el fa  passar tant mal. Hipòlit assegura estar enamorat d’ella, l’Emperadriu i ella, després d’escoltar-lo se’n va sense dir res. Hipòlit es penedeix del que ha dit.

Capítol 260: Resposta de l’Emperadriu 👑 a Hipòlit
Després l’emperadriu va a la posada a buscar a Hipòlit i li fa entendre que ella sentia el mateix, però que si volien tenir una relació les coses es faran a la seva manera. També li diu que la esperi al terrat per poder passar tota la nit junts.
Quan l’Emperadriu va tornar a palau va anar a la seva cambra i va demanar als criats que la decoressin molt bé amb l’excusa que el rei la visitaria aquella nit. Després va dir trobava malament per que ningú molestés i, finalment, es va trobar amb l’Hipòlit.

Capítol 261: Com Hipòlit explica la satisfacció 💓 que sent per la seva senyora
Hipòlit piropeja l’Emperadriu.

Capítol 262: Rèplica que fa l’Emperadriu a Hipòlit
L’Emperadriu fa el mateix i, tot seguit, tenen sexe. Pel matí, quan s’apropa l’emperador a la cambra, l’Emperadriu amaga al seu amant a la recambra. Ella li explica el que ha passat com si fos un somni. L’Hipòlit es passa una setmana a la recambra i, al marxar, l’Emperadriu li regala una joia.


Capítol 263: La comparació de la vinya 🍇 que Hipòlit fa a l’Emperadriu
La donzella Eliseu, que va trobar a l’Emperadriu i a l’Hipòlit junts, fa les paus amb el cavaller i es compromet a no dir res per l’honor de la seva senyora.


La Viuda declara el seu amor 💖 a Tirant. Difamacions i maquinacions de la Viuda: El negre Lauseta i el fals avortament de Carmesina
Capítol 264: Com l’Emperadriu va arreglar la vida d’Hipòlit
La Viuda Reposada, enamorada de Tirant, vol servir-lo i separar-lo de la princesa.


Capítol 265: Paraules que diu Tirant a la Viuda Reposada
Tirant agraeix les paraules de la Viuda i li explica una historia sobre un mercader  que va invertir tota la seva fortuna en un barril de jocs de cartes. Una nit de tempesta comença a enfonsar-se el vaixell. El mercader intenta emportar-se el barril però no ho aconsegueix i, al final, es troba amb una capsa plena de joies i vestits de seda que valen molt més.

Capítol 266: Resposta que fa la Viuda a Tirant
La Viuda li diu que ha de buscar una esposa millor que Carmesina pero no li diu quina.

Capítol 267: Resposta que va fer Tirant a la Viuda Reposada quan ella va demanar-li amors 💔
Tirant rebutja a la Viuda i diu que només estima a Carmesina.


Capítol 268: La Viuda replica al parlar de Tirant
La Viuda el menteix dient-li que la princesa estava embarassada d’en Lauseta, l'hortolà negre de palau, i que va avortar amb l’ajuda de la viuda.

Capítol 269: Tirant replica a la Viuda, ignorant la seva maldat
Tirant no es creu a la Viuda. Tot seguit, apareix l’emperador i se emportà el capità per parlar sobre assumptes de la guerra.
La viuda paga un pintor per fer una màscara identica a en Lauseta.


Matrimoni secret 👰 no consumat entre Tirant i Carmesina
Capítol 271: Resposta que la princesa 👑 fa a tirant
Tirant i Carmesina és juren amor i confirmen el seu matrimoni amb un petó.

Capítol 272: Com Tirant va fer jurar a la princesa que es faria el matrimoni 💍
Tirant es sent feliç al saber que tindrà la corona pel casament amb la princesa.
Després va agafar un reliquiari, amb un tros de la creu cristiana, i van jurar-se igualtat.

Capítol 273: Rèplica que fa la princesa a Tirant
La princesa diu que l’estima i que no soportaria la seva absència.

Capítol 274: Rèplica que fa Tirant a la princesa
Tirant li dedica unes paraules i l’emperador li fa una gran festa. Tirant demana ajuda a Plaerdemavida per veure a Carmesina a la nit.

Capítol 280: Rèplica de Tirant 💏 a la seva princesa
Tirant diu que esta impacient per veure-la nua al llit.
Amb l’ajuda de Plaerdemavida aconsegueix anar a l’habitació de Carmesina i la besa molt. Carmesina, que no vol perdre la virginitat, plora i es lamenta.

Capítol 281: Lamentació que fa la princesa estant en braços de Tirant
Carmesina es lamenta d’haver volgut perdre la virginitat i li demana a Tirant que pari. Ella li diu que li estima però no està preparada i ell ho entén. Es passen la nit sencera fent-se només carícies. Plaerdemavida renya  a Tirant perquè la princesa encara conserva la virginitat.
La Viuda Reposada prepara una trampa a Tirant.

La ficció 💥 que fa la Viuda Reposada
Capítol 283: Ficció que fa la maleïda Viuda a Tirant
La Viuda fa creure a Tirant que la princesa l’enganya.

Capítol 284: Consol que la Viuda Reposada dóna a Tirant
Ella el consola ensenyant-li les seves mamelles.


Tirant i Carmesina consumen el matrimoni secret 💍
Capítol 434: Com Tirant va anar a Constantinoble per parlar amb l’emperador 👑
Tirant torna per parlar amb l’emperador, i aprofita per acudir en secret a una trobada en el llit amb la princesa preparada per la reina, Plaerdemavida.

Capítol 435: Gràcies d’amor 💓 que fa Tirant a la reina
Tirant li dona les gràcies a la reina i ella només contesta que es despulli, l’agafa de la mà i l’emporta al llit de la princesa. Ella se’n va i Tirant es fica al llit amb la princesa.

Capítol 436: Com Tirant va guanyar la batalla i amb força de les armes va entrar en el castell 🏰
La princesa i Tirant tenen sexe. Ella es lamenta i li demana que no faci tanta força, quan acaben, Carmesina sembla morta.Tirant demana ajuda a la reina i la princesa recupera el coneixement.

Capítol 437: Reprensió d’amor 💔 que fa la princesa a Tirant
La princesa s’enfada amb Tirant i li diu que no ha estat cavaller.
La reina li diu a la princesa que no sigui beneita i que les armes d’un cavaller no fan mal a una donzella. Tirant i la princesa dormen junts.


Mort 💀 de Tirant
Capítol 467: Com Tirant va agafar el mal que va fer-lo morir
Tirant agafa una pleuresia o mal de costat a una jornada a Constantinoble. Cap metge pot curar-lo esta a punt de morir. Es confessa, fa les últimes oracions, el testament i un comiat a Carmesina.

Capítol 470: Breu comiat 👋 tramès per Tirant a la seva princesa
Tirant li demana a la princesa que continuï amb la seva vida però que no l’ovlidi. També li demana que pregui per la seva ànima per ser ben rebut per Déu.

Capítol 471: Com l’emperador va enviar el duc de Macedònia i Hipòlit amb els metges, i com Tirant, fent-se portar a Constantinoble, pel camí va deixar aquesta vida.
Tirant demana veure a Carmesina una última vegada però mor de camí a Constantinoble.


Planys fúnebres de l’emperador i Carmesina per la mort 💀 de Tirant
Capítol 472: Lamentació 💧 que l’emperador va fer per la mort de Tirant
L’emperador es lamenta per Tirant. Enterren a Tirant i la princesa s’assabenta del que ha passat. Ella demana que la vesteixin amb el vestit de núvia.

Capítol 473: La lamentació que va fer la princesa 👑 sobre el cos de Tirant
La princesa Carmesina es lamenta per la mort de Tirant pronunciant unes paraules de dolor i seguidament llançant-se sobre el seu cos i besant la seva freda boca.

Capítol 474: Altra lamentació que fa la princesa sobre el cos de Tirant
Carmesina continua lamentant-se i plorant. El seu pare, afligit, diu als guàrdies que la portin a la seva habitació.

Hipòlit i l’Emperadriu 💕 al tron de Constantinoble
Capítol 479: El dol i el pany que van fer-se després de la mort 💀 de la princesa
Es mor la princesa i l’emperador. L’Emperadriu perd la consciència, quan es desperta, demana a l’Hipòlit que s’encarregui dels funerals. Hipòlit fa que s’encarreguin dels cossos morts i una crida per la ciutat.

Capítol 480: Com els parents de Tirant van reunir-se i fer consell per saber qui d’ells farien emperador 👑
Es van a una cambra l’Hipòlit, el rei de Sicília, el rei de Fes, el duc de Macedònia, el marquès de Liçana, el vescompte de Branches i alguns altres parents. Van parlar sobre qui seria el nou emperador, doncs Tirant havia mort. Després de llegir els testaments de Tirant i Carmesina, elegeixen a Hipòlit com hereu de la corona i marit de l’Emperadriu.

Comentarios

ENTRADAS POPULARES

Resum + Preguntes y respostes: JOSAFAT

Preguntas y respuestas: TIRANT lo BLANC